Kontrolspørgsmål Personbil


B Personbil - kontrolspørgsmål

Disse ting er udenadslære og du vil blive spurgt om nogle af disse ting til den praktiske prøve (køreprøven).

§ Loven siger om styreapparatet, at det skal sikre, at bilen kan styres let sikkert og hurtigt. Der må ikke være væsentligt slør i styreapparatet som helhed eller i de enkelte dele.

Nyere biler må ikke have ratslør. Det betyder at hjulene straks skal følge rattets bevægelse.

For at foretage kontrol af styretøjet, skal bilen være startet. I frigear og med håndbremsen trukket foretager du kontrollen ude af bilen, med fordøren åben, så du kan dreje på rattet og se dit venstre fordæk. Drej rattet mod venstre og se efter at venstre forhjul bevæger sig samme vej som rattet. For at tjekke ratslør på højre forhjul, skal du dreje rattet til højre, og du kan se at det højre forhjul bevæger sig. Små korte drej i rattet, så du kan følge hjulene.

 

§ Loven siger om bremserne, at driftsbremsen skal virke på alle hjul. Den skal være virksom, hurtig og sikker ved alle hastigheder og belastninger.

Parkeringsbremsen skal kunne holde bilen standset på en hældende vej 18 %. Nødbremsen(Parkeringsbremsen eller en anden kreds i et to kreds bremsesystem) skal kunne bremse bilen tilstrækkeligt sikkert, hvis driftsbremsen pludselig ikke virker.

Bremsepedalen må ikke kunne trædes i bund. Bremsepedalens belægning må ikke være glat. Der må højest være 1 cm frigang.

Bremsepedalen må ikke synke når den holdes nedtrådt.

Vakuumforstærkeren (eller bremseforstærkeren) kontrolleres ved at du med motoren slukket, træde 4-6 gange på bremsepedalen, ved sidste tryk, holder du bremsen nede.

Start så motoren. Bremsepedalen skal da synke et lille stykke.

 

Bremsevæskebeholderen skal være påfyldt tilstrækkeligt, mellem min. og max. mærket.

§ Loven siger om lygter placeret her, at alle lygter og reflekser skal være hele og rene, alle lygter skal kunne lyse og lygter i et lygtepar skal have ens lysstyrke og farve.

 

Nærlyset må ikke blænde. Derfor skal overkanten af lysgrænsen falde med mindst 1%. Stil dig foran nærlyslygten.

På højre lår sætter du en finger i lysgrænsens øverste kant. Gå 1 meter tilbage og lysgrænsen skal være faldet med mindst 1 cm. Nærlyset skal kunne oplyse vejen foran bilen min. 30 meter.

 

Fjernlyset skal kunne oplyse vejen foran bilen min. 100 meter.

Der er en kontrollampe i instrumentbrættet, som lyser blåt, når fjernlyset er tændt.

Positionslyset skal kunne ses 300 meter væk, positionslyset kan ikke bruges som kørelys.

Baglyset skal være rødt og kunne ses min. 300 meter væk.

Stoplygterne skal være røde og lyse væsentligt kraftigere end baglygterne. Ved kontrol kan du bede den sagkyndige træde på bremsen, så du kan se at stoplygterne virker. På nyere biler skal der være 3 stoplygter.

Blinklygterne skal blinke med gult lys, der tydeligt kan ses i sollys. Der skal være 2 blinklys foran på bilen, 1 på hver side, og 2 bag på bilen.

Havariblinket skal kunne tænde alle blinklygter samtidig.

Nummerpladelygterne skal have hvidt lys, der kan belyse den bageste nummerplade og skal kunne ses min. 20 meter væk.

Hornet skal have en klar, konstant tone. Ved kontrol, tryk på hornet og lyt.

Bilen skal være udstyret med 2 reflekser bagpå, disse skal være røde, og må ikke være trekantede.

Udstødningsrøgen skal være usynlig. Når motoren er kold, kan røgen dog være hvid (vanddamp). Ved kontrol, kan du starte motoren og gå om til udstødningsrøret og se efter.

I frigear speedes motoren langsomt op. Støjen skal stige jævnt i forhold til trykket på speederen.

Der udvikles høje temperaturer i motorrummet under kørsel, og der kan derfor opstå brand i motoren, hvis denne ikke holdes ren.

Når motoren speedes op, skal støjen komme fra motoren. Kommer støjen nedenunder bilen er udstødningssystemet utæt.

Mærk forsigtigt efter. Pas på, udstødningsrøret er beskidt og kan være brandvarmt.

Tag handsker på. Brug evt. sålen af din sko til at kontrollere om udstødningen sidder fas

Motorolien skal være påfyldt i tilstrækkelig mængde. Det måles på oliemålepinden. Træk pinden op og tør den samtidig af med papir. Sæt den helt på plads og træk den op igen. Oliestanden skal være indenfor min og max mærket på oliepinden. Er der ikke nok motorolie vil advarselslampen for motorolie tænde.

Kølervæsken skal være påfyldt i tilstrækkelig mængde bedømt efter instruktionsbogens anvisninger og ikke under min mærket.

Er der fejl ved kølervæsken vil advarselslampen for kølervæske tænde.

 

Støddæmperne skal være virksomme ved alle hjul. Det er de hvis bilen straks falder til ro efter et tryk over hjulene. Åbn ud til motorrummet, og tryk ned i stellet, så du påvirker støddæmperen umiddelbart over hvert hjul, det skal nu falde til ro med samme, efter kraftig påvirkning. Bagpå kan bagagerummet åbnes og der trykkes i hvert hjørne af åbningen.